Dišeča bučna pita z bogatim nadevom in hrustljavim testom – popolna jesenska sladica z nežnim pridihom bučnega olja in toplih začimb.
Sestavine:
450 g bučnega pireja
3 jajca
200 g sladkorja
20 g moke
1 žlička cimeta
1 ⁄ 2 žličke muškatnega oreščka
ščepec popra
250 g sladke smetane
60 g mleka
100 ml smetane za stepanje (za okras)
Testo za pito:
250 g masla
200 g moke
žlica sladkorja
ščepec soli
6 žlic mrzle vode
100 g Štajersko prekmurskega bučnega olja
Priprava jedi:
1. Pečico segrejemo na 180 °C.
2. V multipraktiku zmešamo mrzlo maslo, moko, sol in sladkor. V zmes postopoma
dodajamo mrzlo vodo.
3. Testo iz multipraktika stresemo na čisto površino, vse skupaj pregnetemo v enotno
testo, ovijemo s plastično folijo in položimo v hladilnik, dokler ne pripravimo ostalih
sestavin za nadev.
4. V večji skledi zmešamo pire iz buče ter dodamo sladkor, moko, sol, vse začimbe,
sladko smetano, mleko in Štajersko prekmursko bučno olje. Če masa ni dovolj gladka
zaradi pireja, vse skupaj dobro premešamo še s paličnim mešalnikom.
5. Iz hladilnika vzamemo testo za pito, ki ga razvaljamo na približno debelino 0,5 cm,
da ga lahko ustrezno umestimo v pekač.
6. Robove testa v pekaču lepo stisnemo in testo, ki gleda čez rob, odrežemo. Robove
lahko oblikujemo tudi z vilicami ali prsti.
7. Preko testa položimo papir za peko, nanj pa suh fižol ali riž s katerim ga obtežimo,
da v pečici ne naraste preveč in ohrani lepo obliko.
8. Pokrito testo pečemo 10 minut in nato iz pečice odstranimo papir za peko s suhim
fižolom. Dno prebodemo z vilicami in pečemo še dodatnih 7 minut.
9. Ko testo vzamemo iz pečice, vanj vlijemo še bučno maso.
10. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 170 °C. Pito pečemo 50 do 60 minut. Prvih
30 minut jo pustimo pokrito z aluminijasto folijo, nato folijo odstranimo.
11. Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo zunaj vsaj 1 uro, da se ohladi.
12. Pito postrežemo ohlajeno in okrašeno s stepeno smetano.
Polovico testa za pito lahko zmrznemo in uporabimo kdaj drugič!*